Hirsitalon terveyshyödyt
Terveyshyödyt ovat osana hirsitalojen suosiota sillä hirsitalossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Erilaiset kosteus- ja homevaurioista johtuvat sisäilmaongelmat aiheuttavat monenlaisia terveyshaittoja niin omakotitaloissa kuin julkisissakin rakennuksissa. Yleisimpiä terveysongelmia ovat erilaiset allergiat, astman puhkeaminen tai vaikeutuminen, erilaisten tulehdusten kuten poskiontelotulehduksen kierre, silmien vuotaminen, sekä monet muut elämää haittaavat ongelmat. Terveyshaittojen lisäksi vauriot aiheuttavat toki myös mittavia kustannuksia erilaisten tutkimusten ja vaadittavien korjaustoimenpiteiden vuoksi. Tavanomaisten rakennusten seinien erilaiset ilmaa ja kosteutta läpäisemättömät eristyskerrokset altistavat esimerkiksi kosteuden jäämiselle rakenteisiin, mikä jo itsessään vaikuttaa sisäilman huononemiseen.
Yksiaineinen hirsi sen sijaan on kosteusturvallinen, sillä kosteutta eristäviä rakenteita ei yksinkertaisesti ole. Maxihirren keskilamellissakin käytetty liima on sertifioitua, formaldehydivapaata ja hengittävää, eikä se muodosta vesitiivistä kalvoa hirren sisälle. Ekologisuuden ohella hirsimateriaalin terveyshyödyt ovatkin tärkeä osatekijä sille, miksi hirsitalojen suosio on kasvanut merkittävästi rakentajien keskuudessa.
Puhdas sisäilma on hirsitalon valttikortti
Tutkimusten mukaan hirsitaloissa on erityisen hyvä ja puhdas sisäilma, mikä on olennaista asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Hirsi tasaa talon sisäilman kosteuden ja lämmön vaihtelun optimaaliselle tasolle sitoen itseensä kosteutta kostealla ilmalla, sekä luovuttaen sitä kuivalla ilmalla. Tämä ominaisuus pitää myös sisäilman laatua heikentävien bakteerien, virusten ja pölyn määrän vähäisenä, mikä tekee sisäilmasta erinomaisen hengittää. Lisäksi hirren pinta on antibakteerinen. Hirsitalo onkin erityisen hyvä valinta, jos perheessä on esimerkiksi allergiaa tai astmaa sairastavia.
Hirsitalo vaikuttaa hyvinvointiin monipuolisesti
Hirsitalojen on todettu vaikuttavan positiivisesti fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös psyykkiseen hyvinvointiin. Luonto on paikka, jossa ihminen rauhoittuu. Metsässä ja ylipäätään luonnossa liikkuminen ja oleskelu alentaa verenpainetta ja pulssia, sekä vähentää stressiä. Samantapaisia vaikutuksia on havaittu olevan myös hirsirakennuksilla. Tutkimuksissa on todettu, että luonnollinen hirsi koetaan lämpimänä ja turvallisena, sekä stressiä lievittävänä materiaalina. Stressitason laskun uskotaan perustuvan osittain puun kemiallisiin ominaisuuksiin, kuten heikkoon sähkönjohtavuuteen. Lisäksi myös puun tuomat positiiviset mielikuvat rauhoittavat oloa. Tämä voi helpottaa myös esimerkiksi unensaantia.
Hirsitalon akustiset hyödyt
Yksi hyvinvoinnin osatekijä on se, minkälaisessa ääniympäristössä elämme. Kovat ja ääntä kaiuttavat rakenteet saattavat huomaamattakin ärsyttää aisteja. Jatkuvat aistiärsykkeet taas nostavat stressitasoja, mikä johtaa edelleen muihin terveysongelmiin. Vaikka hirren sisällä ei ole varsinaista äänieristettä, on paksun hirsiseinän todettu ikään kuin imevän meteliä. Hirsikehikko itsessään luo taloon hyvän ja miellyttävän akustiikan.
Valon merkitys hyvinvoinnille
Valo antaa luonnollisesti ihmiselle energiaa. Valon määrä sisätiloissa vaikuttaakin energiatasoon huomattavasti. Hirsitalojen suunnittelussa ja rakentamisessa valon merkitys otetaan huomioon mm. ikkunoiden sijoittelulla sekä ratkaisuilla, jotka hyödyntävät mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Nykyhirsitaloihin on saatavilla monenlaisia modernejakin rakenneratkaisuja, kuten isoja ikkunoita ja lasiterasseja. Toki hirsi itsessäänkin on jo valoisa elementti, etenkin vaaleaksi käsiteltynä. Nämä kaikki edellämainitut seikat huomioiden hirsitalojen voisi sanoa olevan hyvinvoinnin arkkitehtuuria.